Terug

Maxipac

Derdelanders (personen met een andere nationaliteit dan één van de EU-lidstaten) die in de EU willen werken, moeten hun buitenlands diploma erkend krijgen. Wanneer de overheidsorganisatie - in Vlaanderen is dit NARIC - de kwalificaties niet kan valoriseren (bijvoorbeeld omdat er een probleem is met de overeenstemming van competenties), mag elke instelling in het hoger onderwijs zelf beslissen. Ze hanteren elk eigen procedures en regels, waardoor beoordelingen soms arbitrair of indirect discriminerend zijn.

 

Aleidis Devillé: “Hoogopgeleide derdelanders zijn vaak gemotiveerd om er het beste van te maken. Maar doordat iedere universiteit zijn eigen (valorisatie)regels heeft, zien ze de bomen door het bos niet meer.”

Kan dit anders? Ja. MaxiPAC (Maximising Previously Acquired Competences) wil de validatie van elders verworven competenties stroomlijnen, zodat universiteiten en hogescholen één procedure hebben voor het valideren van niet-Europese diploma’s. MaxiPAC zal ook een digitaal platform opzetten waar derdelanders gratis studiekeuzeondersteuning, begeleiding en toekomstoriëntatie kunnen krijgen. Dat moet hen helpen bij hun keuze voor het hoger onderwijs.  “Uiteindelijk zullen zij ook anderen inspireren om hogere studies aan te vatten. Door leading by example willen we een evenredige vertegenwoordiging in het hoger onderwijs van alle segmenten in de samenleving.”

Nieuws over dit project